ÜYE GİRİSİ
TEKLİF AL
BİZİMLE ÇALIŞMAK
İSTER MİSİNİZ?
YENİ
TANITIM
BROŞÜRÜMÜZ
Okunma Sayısı: 293114.10.2015Yazar:Barış Erdem DANIŞMANLIK
Emekli Aylığı Almakta İken Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Yapılmamış Bir Ülkede Çalıştırılan Türk İşçilerinden Neden Genel Sağlık Sigortası Primi Kesiliyor?

Sosyal güvenlik anlaşması olmayan bir ülkeye çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 5510 sayılı Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi uyarınca kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası kapsamında ülkemizden sigortalı olmaktadırlar. Uzun vadeli sigorta kolu olan malullük yaşlılık ve ölüm sigortası bakımından yurt dışında çalışırken 4/a kapsamında sayılmak üzere isteğe bağlı sigortalı olabilecekleri gibi ülkeye döndükten sonra bu süreyi borçlanma imkânına da sahiptirler.

Emekli aylığı bağlandıktan sonra yurt dışına çalışmak üzere götürülen Türk işçileri hakkında da tabi oldukları sigorta kolları bakımından emekli aylığı almalarına ve sağlık yardımına müstahak olmalarına rağmen kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaktadır. Diğer bir deyişle, aktif sigortalı olanlar ile pasif sigortalı olanlar bakımından tabi tutuldukları sigorta kolları açısından bir farklılık bulunmamaktadır.

Söz konusu husus 2013/11 sayılı Sigortalılık İşlemleri genelgesinde ‘’ Yaşlılık aylığı almakta iken Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerin almakta oldukları aylıkları kesilmeyecek, ancak, Kanunun 5 inci maddenin birinci fıkrasının (g) bendi gereğince 1/10/2008 tarihinden itibaren yurt dışında çalıştıkları sürede bunlar için işverenleri tarafından Kurumumuza kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primi ödenecektir’’ şeklinde açıklanmıştır.

Bu kişiler yukarıda da belirtildiği gibi kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler bakımından sağlık yardımı almaya müstahak olduklarından tabi tutuldukları genel sağlık sigortasının karşıladığı herhangi bir risk bulunmamaktadır.

Buna karşın emekli olduktan sonra çalışmaları nedeniyle iş kazası ve meslek hastalığına uğrama, tutulma riski bulunduğundan kısa vadeli sigorta koluna tabi olmaları gerekmektedir.

Oysaki yurt içinde çalışan aktif sigortalılar ile emekli aylığı bağlandıktan sonra tekrar çalışanlar bakımından farklı statüler uygulanmakta olup emekli aylığı bağlandıktan sonra yeniden çalışmaya başlayan sigortalılar için iki seçenek bulunmaktadır. Aylıklarını kestirip tüm sigorta kollarına ya da aylıklarını almaya devam ederken sosyal güvenlik destek primine ve kısa vadeli sigorta kollarına tabi olmaktadırlar.

Dolayısıyla yurt dışında çalıştırılan Türk işçilerinden emekli aylığı alanlar için ya ülkemizdeki uygulamanın aynısının yapılması, yani sosyal güvenlik destek primi ile kısa vadeli sigorta kollarının uygulanması veya yapılacak olan düzenleme ile sadece kısa vadeli sigorta kollarının uygulanması gerekmektedir.

Uygulamadaki bu yanlışlık Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendindeki ‘‘...bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır’’ cümlesinden kaynaklanmaktadır. Söz konusu Kanun hükmünde ’bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile durumları uygun olanlar için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır’’ şeklinde bir düzenleme ile bu yanlışlık giderilebilir.
İLETİŞİM Ankara Merkez : Mithatpaşa Cad. No:16/21 Çankaya / Ankara +90 (312) 431 43 65 ankara@bariserdem.com
İstanbul Şube : Atatürk Mah. Ertuğrul Gazi Sk. Metropol İstanbul A Blok Bina No: 2E No: 604 Ataşehir / İstanbul +90 (216) 6881417 info@bariserdem.com
Copyright © 2016 BARIŞ ERDEM Danışmanlık web tasarım studyocrea